torsdag 15 augusti 2013

Kärlek och vänskap

Två intressanta böcker som passar som inledning på läsåret är Förr eller senare exploderar jag av John Green och Personer du kanske känner av Jay Asher och Carolyn Mackler.

Förr eller senare exploderar jag handlar om Hazel 17 år som lider av en obotlig cancer. Hon har varit sjuk i tre år och hon äter många mediciner för att hålla cancern under kontroll. Hagels mamma är orolig över att Hazel bara ligger i sin säng och tittar på America's next Topmodel och tvingar henne till en stödgrupp för unga med cancer.

Mötena med stödgruppen är supertråkiga men en eftermiddag förändras allt. Med på mötet är Augustus Waters som har blivit friskförklarad från sin cancer. Hazel möter Augustus blick och det är början på en kärlekshistoria där tiden hela tiden hotar med att ta slut.

Man både skrattar och gråter när man läser denna bok och slutet blir inte som man tänkt sig.

I Personer du kanske känner flyttas vi tillbaka till en tid när Internet var ett relativt nytt fenomen och när Facebook inte ännu existerar. Eller gör det?

Emma får en dator av sin pappa och när hon installerar ett nytt program dyker plötsligt ett Facebook-konto upp, långt innan Facebook fanns, och personen på bilden ser väldigt bekant ut. Emma inser snabbt att hon tittar på sitt vuxna jag. Hur ser hennes vuxna liv ut? Emma och hennes kompis Josh kan inte låta bli att ta reda på hur deras framtid kommer att bli.

Emma gillar inte det hon läser om sin egen och om sina kompisar framtid. Kan man ändra på det som ska ske?

Det här är en rolig och intressant bok som får en att fundera på om de små valen vi dagligen gör kanske påverkar hur vår framtid blir.


(Katten på bilden har ingenting att göra med böckerna)

Trevliga lässtunder!
Kicki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar