onsdag 21 augusti 2013

Farlig förmånga, någonting att vilja ha?


Av de ungdomsböcker som jag har läst i sommar så är boken Farlig förmåga av Jessica Spotswood en av favoriterna. Boken handlar om de tre systrarna Cahill varav den äldsta Cate är huvudpersonen. De bor med sin far, som för det mesta är frånvarande, i en liten landsortsstad i USA i slutet på 1800-talet. Samhället de lever i är rätt annorlunda är vårt. Det är Broderskapet som styr det mesta i staden och kontrollerar hur människorna lever. Broderskapet koncentrerar sig främst på att förfölja häxor, det räcker med att man är lite annorlunda för att kunna bli misstänkt för att vara en. Straffet för detta är förvisning, fängelse eller till och med döden.

Eftersom alla tre systrarna har övernaturliga förmågor så är de följaktligen häxor alla tre. Cate gör allt hon kan för att ingen ska få reda på det. Detta är emellertid inte Cates enda problem. Hon hittar nämligen sin döda mammas dagbok och inser att hotet mot henne och systrarna inte enbart kommer från Broderskapet, inte heller Systerskapet går att lita på...

Det här är en bok för den som gillar spänning och romantik. När man mot slutet av boken tror att man vet hur det ska sluta så har man definitivt fel! Den är helt oförutsägbar och slutet är synnerligen överraskande. Hur det går för systrarna Cahill får man veta först i nästa bok (eller följande). Det här är en bok som jag mycket väl kan rekommendera för alla, oberoende om man gillar fantasy eller inte. Boken är mångbottnad och kan tolkas ur fler olika perspektiv.

Carola



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar