måndag 5 augusti 2013

Hur ska man vara?

Två böcker som handlar om att hitta sig själv och om hur olika omständigheter kan leda till att allt inte blir riktigt som man har tänkt är Moa Herngrens Homecoming Queen och Mats Berggrens Jag ljuger bara på fredagar.

Homecoming Queen handlar om 16-åriga My som åker till USA som utbytesstudent. Hon hamnar i en liten småstad vid världens ände hos en minst sagt speciell familj. My är duktig på att sjunga, men hon vågar inte sjunga när andra lyssnar. På en fest sjunger hon trots allt för sina klasskamrater och efter det blir hon snabbt populär i skolan och nomineras till titeln Homecoming Queen, men hon känner sig obekväm i sin nya roll. Det är ju inte den riktiga My.

Så träffar My den några år äldre Greg och allt förändras. Vem är Greg egentligen och vilka hemligheter döljer han? Och hur ska äventyret i USA sluta för My?

Jag ljuger bara på fredagar handlar om Alexander som går i nian. Hans föräldrar är skilda och han bor varannan vecka hos mamma och pappa. Hans båda familjer är väldigt olika men det har inte varit något problem innan den där festen.

Alexander har spanat in skolans snyggaste och coolaste tjej Julia och för att få kontakt med henne bestämmer han sig för att ordna en fest hemma hos mamma, som är bortrest, när han egentligen ska bo hos pappa. Festen urartar och efteråt blir allt så komplicerat och alla konflikter kommer upp till ytan. Mitt i allt bråk måste Alexander ändå ta reda på varför Julia plötsligt vill träffa honom.

Båda böckerna är lättlästa och förutom temat att hitta sig själv handlar böckerna om kärlek och om att våga följa sina drömmar. Jag ljuger bara på fredagar passar för både pojkar och flickor medan Homecoming Queen är mera en flickbok.


Kicki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar