torsdag 6 oktober 2016

(M)ornitologen

Johanna Thydells bok (M)ornitologen handlar om Moa. Moa är en helt vanlig 17-åring förutom att hennes mamma Hedvig försvann när Moa var liten. Moa lever ett vanligt liv med sin pappa, bonusmamman Susanne och lillebror Lucas. Och bästa kompisen Otto. Tills Hedvig tar kontakt och vill ses.

Först vägrar Moa att träffa sin biologiska mamma, men Otto hjälper henne att inse att det trots allt skulle vara skönt att få veta varför. Varför mamma lämnade henne? Går det liksom att få en förklaring? Moa inser också att det skulle vara väldigt skönt att få skälla ut Hedvig riktigt ordentligt. Ett möte, sedan ska Moa glömma Hedvig för alltid.

Tillsammans med Otto gör Moa upp en plan för hur hon ska göra.

(M)ornitologen är en rolig bok trots att den handlar om att bli lämnad av sin mamma. Moa och Otto är personer som man genast tycker om. Deras vänskap är härlig, även om den också stöter på utmaningar när Hanna Eldh kommer in i bilden och när Vispen kommer in och försvinner och Otto inte får veta hela sanningen om vad som har hänt. Språket är rappt och fotnoterna som finns ger en extrakrydda åt läsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar