torsdag 6 oktober 2016

Askfödd

Imperiet är en grym militärstat där eliten härskar med järnhand och man straffas hårt för minsta förseelse. Elias är en av de bästa på Blackcliff militärskola. Dessutom kommer han från en mäktig familj. Han har utbildats till Mask sedan han var sex år och ska alldeles snart utexamineras, men planerar att fly eftersom han hatar allt som har att göra med krig.

Laias föräldrar tillhörde de Lärda, de som styrde innan eliten tog makten. Efter maktskiftet är de på botten av samhället, fattiga slavar. Föräldrarna är döda och hennes bror sitter i fängelse för förräderi. För att rädda sin bror går Laia med i motståndsrörelsen och blir spion på Blackcliff, vilket visar sig vara förenat med livsfara.

Elias och Laia möts och de inser att de kommer att behöva varandra mycket mer än någon av dem vill tro och en omöjlig kärlekshistoria växer fram.

Askfödd är en våldsam berättelse med flera fantasyinslag. Mitt bland allt våld växer en kärlekshistoria, som visar sig vara omöjlig fram. Både Laia och Elias längtar efter frihet. Frågan är hur högt pris de är villiga att betala för friheten?

Detta är en spännande bok som väcker flera känslor och tankar. Vem är det som styr i samhället? Vad är viktigt, kunskap och empati eller maktbegär och våld? Måste man offra kärleken för att nå frihet? Slutet är superbra och man väntar ivrigt på fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar